Al Bakiyye Yapay Dili ile ilgili yapılan resmi güncellemeler ve alınan resmi kararlar bu alanda listelenmektedir.
- - 2020 Haziran: Al Bakiyye II yeni sürüm olarak yeniden derlenip, düzenlendi. (Harf, yazım, yapı ve ek güncellemesi yapıldı.)
- - 2020 Eylül: Al Bakiyye'nin "Hûrayca" (Al Bakiyyetünhüer) isimli Lehçesi yayına sunuldu. II. Al Bakiyye Sürümü ile bütünleştirildi.
- - 2020 Ekim: Türkçe ve İngilizce Öğretim-Tanıtım Kılavuzları Hazırlandı. Alfabe ve sesletimler yapıldı.
- - 2020 Ekim: Klasik Al Bakiyye, Şivesi ve Lehçesi (Hûrayca) bütünleştirildi ve "Standart Al Bakiyye" olarak son halini aldı. 2 ayrı platform ile desteği sağlanmaya başlandı. Göktürkçe, Al Bakiyye, Arabi ve Latin kökenli 4 standart alfabe oluşturuldu. Tüm alfabeler ile yazım kuralı getirildi, kısıtlamalar kaldırıldı.
-
...
Daha fazlası »
|
Al Bakiyye dili, toplum için geliştirilmiştir. Tüm materyal, görsel, yapı ve bilgileri iki bir hak talebi ve bildirim olmaksızın genel kamuya açık olarak lisanslanmıştır. Al Bakiyye lisanı, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır, ek koşullar uygulanabilir.
Al Bakiyye Yapay Dili (Conlang), Türk dilleri ve lehçeleri ile etkileşim gösteren sözcükleri ve yapıları, kendi özgü yazım, anlatım ve yapısal kuralları ekseninde kayıt altına almayı amaçlar. Kökeni Ural-Altay diline dayandırılarak geliştirilmektedir. Kullanım ve geliştirilmesi ücretsiz ve kamuya açıktır.
Al Bakiyye Ulu Sözlüğü'ne dileyen herkes sözcük, ifade ve yapı önerisinde bulunabilir.
|
Yapay dil, Almanca, İngilizce, Türkçe, Arapça ve Farsça gibi doğal dillerin aksine kaynağı bilinen, oluşturanı belli olan ve belli bir dil bilgisi belli tarihi süreç için değil de özel olarak geliştirilmiş dil demektir. Zaman içinde insanların kabulleri ve kültürleriyle evrilmeyip, insan eliyle geliştirilmiş dillerdir.
Bilinen örnek yapay diller: Esperanto, Elfçe, Kiril Türkçesi, İdo dili, Toki, Pona ve Bakiyye, Nomuli...
|
|